Programul Festivalului Ceau, Cinema!

Programul Festivalului Ceau, Cinema!

Cinema Victoria și Cinema Timiș găzduiesc o bună parte a celui mai îndrăgit festival de film local, ajuns la a 11-a ediție.

Programul săptămânii 18-21 iulie, la Cinema Victoria

Hai la Ceau! În această săptămână Cinema Victoria găzduiește festivalul care de 11 ani aduce împreună comunitatea cinefililor din orașul nostru în miez de vară. Spectatorii sunt așteptați cu filmele din competiție, focusul Judit Elek, scurtmetraje bănățene, documentare captivante, precum și cu o proiecție accesibilizată pentru nevăzători și una pentru copii. 

COMPETIȚIA din acest an are în centru dilemele morale din șase țări cu etnici în Banat. Joi, RANA ÎNDOIELII (Turcia) ne-o prezintă pe avocata Nesrin, prinsă între dorința de a respecta legea și ideea unei dreptăți dincolo de lege. Apoi, în O ALTĂ VIAȚĂ DECÂT A MEA (Polonia), o urmărim pe Aniela Wesoły și călătoria ei de a găsi libertatea personală ca femeie trans, de-a lungul a 45 de ani, pe fundalul trecerii Poloniei de la comunism la capitalism. 

Vineri, programul începe cu IVO (Germania), în care o asistentă medicală căsătorită începe o aventură cu soțul pacientei sale, și se continuă cu drama cu nuanțe horror – CLASA MUNCITOARE MERGE ÎN IAD (Serbia) – despre încercarea muncitorilor dintr-o fabrică închisă de a-și redobândi demnitatea, apelând la mijloace supranaturale. 

Sâmbătă, învățăm LECȚIILE BLAGĂI (Bulgaria) – o profesoară pensionară și văduvă ale cărei valori sunt date peste cap după ce cade pradă unei escocherii, și ne emoționăm la povestea SOLDATULUI CARE DISPARE (Israel) – un tânăr de 18 ani care creează confuzie atunci când fuge de pe câmpul de luptă din Gaza pentru a-și vedea iubita în Tel Aviv.

Festivalul mai propune în acest an și un FOCUS JUDIT ELEK, cu trei dintre cele mai cunoscute filme ale uneia dintre cele mai regizoare ale cinematografiei europene, prezentate în versiuni restaurate. Joi, DOAMNA DIN CONSTANTINOPOL (1969) conturează un portret sensibil al singurătății și al relațiilor umane, prin scene cotidiene neobișnuite, cu un umor grotesc și delicat. POATE MÂINE (1980), proiectat vineri, reflectă destrămarea unei relații pe fundalul unei țări care și-a pierdut orice direcție și scop. Duminică, ZIUA MARIEI (1984) ne transportă în secolul al XIX-lea, pornind de la jurnalul văduvei poetului Petőfi Sándor.

Nu lipsesc nici în acest an FILMELE  BĂNĂȚENE. Sâmbătă seara, te așteaptă un calup de scurtmetraje recente realizate în Banat sau cu participarea unor persoane din regiune, urmate de o discuție cu echipele filmelor. 

Tot sâmbătă, vino să te amuzi la proiecția comediei YANNICK, semnată de excentricul Quentin Dupieux, parte din Focusul dedicat Franței la această ediție. 

Știi deja că duminica de la Ceau, Cinema este, de fapt, DOC-MINICĂ. Nu rata proiecția documentarelor FAVORITEN – un film uimitor de vesel, care surprinde o clasă de școală primară din Viena de-a lungul a trei ani, și INTERCEPTAT – despre universul paralel șocant reconstituit pe baza conversațiilor telefonice dintre soldații ruși și familiile lor, în timpul războiului cu Ucraina.

Cu un aer de vacanță vine HORIA, care traversează țara pe Mobra tatălui său, într-un road movie românesc proaspăt, prezentat într-o proiecție accesibilizată pentru nevăzători.

Juniorii au și ei parte de aventuri fascinante, alături de DOUNIA ȘI PRINȚESA DIN ALEP.

Programul săptămânii 17-21 iulie, la Cinema Timiș

Ceau! este salutul săptămânii, dar și un eveniment mult așteptat pentru #CinefiliiDeCimișoara. Cel mai îndrăgit festival de film al orașului revine la Cinema Timiș cu opt proiecții, care mai de care mai speciale.

Miercuri, găzduim gala de deschidere Ceau, Cinema și proiecția emoționantului EXTRASEZON al lui Stéphane Brizé, în care doi foști iubiți – interpretați de Guillaume Canet și Alba Rohrwacher – se întâlnesc întâmplător după 15 ani.

Trei FILME BĂNĂȚENE se vor vedea pentru prima dată pe ecran mare în Timișoara, în prezența echipelor. Joi, CLARA de Sabin Dorohoi prezintă povestea unei profesoare românce (Olga Török) care lucrează ca babysitter pentru o familie din Germania. Aceasta trebuie să se confrunte cu eșecul ei ca mamă atunci când fiul său rămas acasă dispare. 

Vineri, pornim la drum de la un capăt la altul al traseului Via Transilvanica, alături de Tibi Ușeriu și alți alergători de anduranță, cu documentarul APĂ ȘI TALPĂ, semnat de Mircea Gherase și Lucian Mircu. Duminică, poposim pe UN MAL REBEL și facem cunoștință cu Doru Chirodea, cel mai necunoscut poet din Timișoara, a cărui activitate începută în SUA și continuată în orașul de pe Bega a fost suprinsă de Bogdan Pușlenghea.

În prezența regizorului Andrei Cohn este prezentat și SĂPTĂMÂNA MARE, singurul film românesc selectat în acest an în competiția prestigiosului festival de la Berlin. Drama este o adaptare liberă a nuvelei „O făclie de Paște” de I.L. Caragiale, care surprinde rasismul și antisemitismul din satul românesc de la 1900.

După warm-up-ul din lunile precedente, care ne-a trezit apetitul pentru filmele clasice restaurate, poți vedea alte două proiecții speciale în cadrul festivalului. Sâmbătă, URECHEA de Karel Kachyňa ne transportă în Cehoslovacia anilor ‘70, unde un oficial ceh este convins că este pe cale să fie subiectul unei epurări politice și încearcă să controleze daunele, în timp ce se ocupă și de căsnicia sa turbulentă. Duminică, nu rata ocazia de a revedea pe ecran mare SACRIFICIUL lui Tarkovski, în care, în zorii celui de-al treilea război mondial, un om caută o modalitate de a restabili pacea în lume și descoperă că trebuie să dea ceva în schimb.

Programul Festivalului Ceau, Cinema!

Abonamentele pot fi achiziţionate de pe site-ul ceaucinema.ro.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *