Cazanele Dunarii
Tot mai mulţi români care îşi doresc să petreacă momente deosebite în natură sau turişti fermecaţi de frumuseţile ţării noastre se orientează spre Delta Dunării, fie că vorbim de pescari pasionaţi sau oameni dornici de inedit.
Printre obiectivele din această zonă vânate de turişti se numără Cazanele Dunarii, un sector din defileul Dunării la trecerea prin Munţii Carpaţi, cu o lungime de circa 9 de km. Lăţimea este în unele locuri de doar 180-250 m, îngreunând navigaţia. Fluviul este mărginit de pereţi verticali, stâncoşi, adâncimea maximă fiind de circa 75 metri. Cazanele Mari au o lungime de aproximativ 4 km, încadrându-se între masivele Ciucarul Mare (pe teritoriul României) şi Veliki Strbac (Serbia). La baza peretelui de calcar ce flanchează această porţiune a Cazanelor Mari există două peşteri: Gura Ponicovei şi Veterani. Cazanele Mici se întind pe o lungime de aproximativ 3 km, fiind poziţionate între masivele Ciucarul Mic (România) şi Mali Strbac (Serbia). Cazanele Dunării şi cele două masive muntoase fac parte din Parcul Naţional Porţile de Fier.
Mănăstirea Mraconia se află în comuna Duhova din judeţul Mehedinţi, la o distanţă de 15 kilometri vest faţă de oraşul Orşova, pe malul stâng al Dunării. A fost ridicată pe locul unui fost punct de observaţie şi dirijare a vaselor de pe Dunăre, deoarece prin îngustimea defileului nu puteau avea loc trecerea simultană a două vase.
Parcul Natural Porţile de Fier
Parcul Natural Porţile de Fier urmăreşte cursul Dunării pe o lungime de aproximativ 140 km, având o suprafaţă de 115.655 de hectare, ocupând parţial teritorii aparţinând judeţelor Caraş-Severin şi Mehedinţi în partea sudică a Munţilor Locvei şi Almajului şi în sud-vestul Podişului Mehedinţi. Aici s-au înfiinţat 18 rezervaţii naturale. Parcul Natural Porţile de Fier este situat în zona Defileului Dunării, în partea de sud-vest a României, fiind desemnat ca Rezervaţie a Biosferei şi Patrimoniu UNESCO.
Statuia regelui dac Decebal
Statuia regelui dac Decebal este o statuie înaltă de 55m, aflată pe malul stâncos al Dunării, între localităţile Eşelniţa şi Dubova, în apropiere de oraşul Orşova. Statuia îl reprezintă pe Decebal, ultimul rege al Daciei şi este sculptată în stâncă. Este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa: are cu doar şase metri mai puţin decât Statuia Libertăţii, dar cu opt mai mult decât monumentul lui Hristos din Rio de Janeiro, şi cu aproximativ 10 metri mai mult decât înălţimea legendarului Colos din Rhodos.
Podul lui Traian a fost construit de Apolodor din Damasc, în urmă cu două milenii, la est de Porţile de Fier, în apropierea oraşului Drobeta-Turnu Severin.
Tabula Traiana
Tabula Traiana este un monument ridicat de adversarul regelui Decebal, împăratul roman Traian, pentru a marca marşul triumfal al trupelor imperiale romane spre Dacia şi a comemora victoriile Imperiului Roman asupra regatului dac în anul 105. Monumentul se află la ieşirea din Cazanele Mici, dar pe malul sârbesc. Zece tabule au fost dăltuite în defileu, doar Tabula Traiana se mai conservă. Patru se păstrează în desene şi stampe, restul fiind distruse.
Peştera Ponicova
Peştera Ponicova, cea mai mare din întreg defileul Dunării (galeriile însumează 1660 m) poate fi accesată de pe uscat sau de pe Dunăre cu barca. Peştera prezintă mai multe niveluri de galerii, cele inferioare fiind active. Dintre galeriile fosile, cea mai spectaculoasă este Galeria Concretionara, precum şi Sala Coloanelor. Aici, apa şi timpul au creat stalactite şi stalagmite de forme şi mărimi diferite, domuri şi coloane, podeaua de calcită albă, gururi, perle de cavernă, draperii etc. În această peşteră au fost găsite oase de urs şi de hienă de peşteră, precum şi de cultură halstattiană.
Frumos